Het kooihuisje

Kooihuisje Spang

Op veel eendenkooien staat een zg kooi- of kooikerhuisje. Aangezien de meeste kooien ver buiten de bewoonde wereld lagen was/is het handig om op de kooi een huisje of schuurtje te hebben waar allerlei materialen opgeslagen kunnen worden. Naast allerlei gereedschap (zie foto), ligt er ook het voer voor de makke stal en natuurlijk een kacheltje om de turf aan te kunnen steken en het huisje te verwarmen. Vaak lag er ook een matrasje om als het nodig was de nacht op de kooi door te kunnen brengen. Bijvoorbeeld bij zware sneeuwval om de sneeuw van de beugels te kloppen. Ook andere noodzakelijke werkzaamheden op de kooi tijdens het vangseizoen werden 's nachts gedaan als de vliegstal aan het fourageren was.
                                                                                                                        Het kooihuisje van de eendenkooi van Spang op Texel.

Materiaal voor onderhoud

 In het verleden waren de afgelegen kooihuisjes nog al eens het doelwit van het gilde met de lange vingers. 

Veel viel er niet te halen, maar zelfs de weinige spulletjes werden meegenomen. 

Een mooi verhaal stamt uit 1721 op de eendenkooi van de familie Aylva (Heren van Waardenburg). Pachters en kooiker waren de gebroeders van Aalst. De kooi is later verdwenen onder verkeersplein Deil. Twee beruchte vagebonden uit de Betuwe Lurko en Groene Kaas brachten een bezoek aan de kooi, het enige van waarde bleek de tijk van het matras en dit werd dan ook meegenomen.

In een paar dorpen verderop lieten ze van de tijk twee broeken maken en aan de hand van deze broeken werden zij later herkend als de inbrekers van het kooihuisje. Ze hebben hun straf niet kunnen ontlopen. Uiteindelijk werd Lurko, aangezien hij ook nog andere misdaden (o.a. een moord) op zijn kerfstok had, ter dood veroordeeld en opgehangen buiten de stadsmuur van Buren.

____________________

Inhoud

De bouw
De kooiplas
De vangpijp
Het kooibos
Het kooihuisje
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice