Blauwe Sluis/Korte Beemden

Blauwe Sluis

Op de Verpondings/Kadaster kaart zijn een viertal namen te lezen die een duidelijke verwijzing hebben naar een eendenkooi (Vogelkooi). Het is dus zeer aannemelijk dat hier vroeger een eendenkooi heeft gelegen. Waarschijnlijk is dit de kooi die in een akte uit  1612 wordt genoemd. (BHIC 1107, inv.306, 3 maart 1612)
Dit zou betekenen dat de kooi rond 1578 gebouwd is en dat dit tot nu toe de oudste vermelding is van een eendenkooi in Noord-Brabant. Buiten de hier beschreven zaken is er nu niets verder bekend over deze kooi.

Vergunning aan Maarten Fierlants, rentmeester domeinen in 's-Hertogenbosch , handelend als erfgenaam van Anna Huk weduwe Jacob Bax, rentmeester van de Staten van Brabant in kwartier van 's-Hertogenbosch , om een eendenkooi in of na 1578 door Jacob gebouwd op een perceel land van 9 m. genaamd De Horrecampen onder Gewande, heerlijkheid Empel, te mogen uitbaten. Recognitiecijns van 30 stuiver.

Korte Beemden

De Kadasterkaart met veldnamen geeft over twee percelen de naam Vogelkooi aan. Het lijdt geen twijfel dat hier dan ook een eendenkooi heeft gelegen. Daarnaast is op een kaart uit de Atlas van Lefevre en Draack (BHIC 343-000668 Atlas 1739 nr 6) een kooi ingetekend die ongeveer de plek aan geeft die ook op het kadasterkaartje staat en in verhouding is met de drie Rosmalense kooien.

Eendenkooien

Rosmalen en Empel
De Maaspoort
Blauwe Sluis/Korte Beemden
Rijne en Hoevensche Kooi
Robbe Kooi
Lunense Campe
Beuzekom Kooi
De Oude Kooi
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice